Chris Rock – om passivrökning

Jag har väldigt svårt för passivrökning. Liksom för de som vill minimisera min klagan med att det handlar om att jag blir ”störd” av att folk måste röka. Som om det handlar om att jag inte gillar lukten…

(Djupt andetag. Av förhoppningsvis rökfri luft)

När passivrökning (second-hand smoke) ju är bevisat hälsofarlig? Att rökning allvarligt skadar de som är omkring? När det ger mig astma? Ibland fattar jag inte ens varför folk inte kan ta in hur fastlagt det är att man skadar andra med sin rök. När till och med Chris Rock i en standup för TIO år sen säger:

Cigarette’s so dangerous it kills motherfuckers that don’t smoke.

chrisrock-neverscared
But it’s alright ’cause it’s all white

För att förtydliga så tror jag förstås inte att Chris Rock tar ställning mot eller för rökförbud. Han verkar snarare drogliberal. Han lyfter bara fram det absurda i att cigaretter är lagliga, jämfört med andra droger.

”Cigarette’s the most dangerous product known to man. Kills motherfuckers every single day. Cigarette’s so dangerous it kills motherfuckers that don’t smoke. That’s how dangerous cigarettes are…People talking out of their necks into a fucking machine like, “Hey, what’s up, man, I love cigarettes, this shit is cool.” But it’s alright ’cause it’s all white. Shit, could you imagine if the Philip Morris family was a bunch of jheri-curled niggas from Mississippi? Do you know how illegal a pack of cigarettes would be? You would get sixty years just for a pack of Newports.”

vlcsnap-2015-05-17-06h33m07s4

Jag tyckte ”Never Scared” var litet daterad (2004), lokal (USA) tröttsam bitvis (kvinnor är si män är så), men en hel del guldkorn glimmar fram. Och inte ens en standuppare som Chris Rock ifrågasätter att passivrökning skadar och dödar andra.

Mer Chris rock! Mindre rökning.