Om mig

Jag heter Anja Castensson och skriver annars om vetenskap och medicin. Ja, om astma också! Det kommer en artikel om det i Allergia i juni.

På astmajoggaren.se tänkte jag fokusera på astmahälsa och löpträning med utgångspunkt från mig själv. Mest är det för min egen skull, för att tvinga mig att träna. Men det vore kul om det kan hjälpa någon annan med astma som vill löpträna.

Jag har måttlig astma

Jag har en måttlig smygig astma som inte yttrar sig i dramatiska akutbesök utan mera får mig att känna mig som en flåsig åldring när jag ska röra mig. Det gör mig också ofta förkyld. Jag får astmakänning av cigarettrök, förkylning, ansträngning, hosta.

Kanske medicinerar jag för dåligt för det händer rätt ofta att jag glömmer ta mitt inhalationskortison. Det är bara lite trist tanke att jag ska ta kortison resten av livet… Hes av den blir jag också. Roligare tanke om jag lyckas jogga upp lite flås istället.

Jag löptränar, med varierande engagemang

Jag började löpträna för två år sen, det går sådär. Ibland är det underbart…

Vårrusig trots regn under vårruset 2014
Vårrusig trots regn under vårruset 2014

Ibland bara jobbigt.

Ofta blir det långa uppehåll. På grund av förkylningar eller rent allmänt att det tar ju tid att träna vilket gör det svårt att få in som en vana i vardagen. Och så är det som sagt jättejobbigt ibland bara..

Vilket är ännu mer frustrerande med tanke på att jag har en del fettvalkar, liksom enligt astmakontroll har sämre lungfunktion än jag borde för min ålder (45 år). Löpträning har jag valt som träningsform för att det är skönt att komma ut i naturen och för att man slipper boka tid. På vintern kommer jag dock av mig, så jag funderar på träna något annat där.

Den här bloggen handlar om hur jag försöker ta mig förbi hinder för min träning. Att fortsätta trots att jag inte kan öka min prestation till samma nivå som dem utan astma. Men ändå bli bättre. Mitt mål är att förbättra mitt flås så att jag ska kunna dra ned på dosen kortison. Efter det kanske jag har tid att kämpa för rökförbud på så många ställen som möjligt?

argastmatiker
Cigarettrök ger mig astma..hatar att passivröka, vilket jag tyvärr gör nästan varje dag tack vare rökare vid busshållplatser, på stan, uteserveringar, på balkongen och vid portar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *