Nu i vårtid kommer de fram…

Vårmoln

Rökarna. Överallt på uteserveringar, på stan, på balkonger. Om man som jag vill vara ute i solen, fika ute eller öppna fönstret så nej… Nyss fick jag stänga kontorsfönstret för att det stod folk på gården och rökte.

Och tio minuter senare fick jag astmakänning. Liksom igår när grannen rökte på balkongen under. Liksom vid lunchen när jag åt på uteserveringen. Liksom i morse när jag gick på trottoaren bakom en rökare. Luftrummet där det finns människor claimas snabbt av någon med behov av en rök.

Jag får inte något dramatiskt astmaanfall, bara lite lite andnöd en obestämd stund. Som ofta kommer ungefär tio minuter efter jag andats in röken och stängt fönster och flyttat på mig. Kvävningskänsla när jag bara ville ha frisk luft.

Våren som passivrökare
Våren som passivrökare

Jag kan mera ta att rökning finns i fest- och barlivet. Men såhär på våren svider det extra mycket att inte få fri tillgång till frisk uteluft och sol. Jag avskyr verkligen att rökarna förvägrar mig att njuta av våren och av sommaren fullt ut. De menar det inte, men det är vad de gör.

Men det är som det är. Det anses som en mänsklig rättighet att få röka nästan överallt. Trots att alla VET att det skadar andra.

Bild från wikipedia, public domain fotograf Jonas Bergsten
Duh.

Förnekelsen är stor hos rökarna inför vad de gör mot omgivningen.

Kanske tror de att röken bara stannar just där den lilla synliga rökpelaren är och sen försvinner? Inte sitter som moln i kläderna när de går på bussen och inte i deras utandning? Inte ligger som ett långt spår efter dem när de går och röker samtidigt? De vet kanske inte att rökmolnet både stiger och sjunker, dras med i vinden, sprider sig. Och växer ju längre rökstunden är..

Men det är många icke-rökare runt dem som tydligen också tycker det är okej. Eller accepterar det för nu är det såhär.

Myt att rökning är självklar del av kultur

Passivrökning är något vi lärt oss stå ut med. En gång innan 1900-talet var det ovanligt att röka bland gemene man och kvinna. I alla fall i den stora utstäckning av daglig rökning vi ser idag. I början av 1900-talet började tobaksindustrin masstillverka cigaretter och lyckades göra sen göra det till en masskultur genom smarta give-aways till soldater, produktplacering och reklampåståenden om bra effekt på hälsan.(Mer om det här)

Men det finns en utveckling nu som går mot större frihet, mer friskt luftrum. Rökförbuden sprider sig och jag håller tummarna för fler. Och för att rökarna förstår att det handlar om frihet och frisk luft för alla. Inte förtryck av dem.